søndag 19. juni 2016

[ EN HISTORIE OM ORGANDONASJON ]



Det å stå i kø er noe de fleste av oss opplever daglig, i en eller annen form. De færreste av oss liker det. Men det å stå i kø i butikken, på vei til jobb eller på flyplassen, er som regel en veldig kortvarig affære og helt ubetydelig om vi setter ting i perspektiv. Marita står også i kø. En langvarig kø som for henne handler om liv og død.

Tiden renner fort for Marita, og hun trenger et nytt hjerte. Et nytt hjerte som kan banke i mange, mange år for de nærmeste, for barna hennes på 3 og 6 år, og som tåler å hoppe over et slag eller to for Olav, mannen hennes. 


Kan du forestille deg hvor belastende det må være å vente på at noen skal dø, for at du skal få leve videre?

I en samtale med presten på Rikshospitalet for noen dager siden, bestemte Marita og Olav seg for å gifte seg, vielsen var nå på fredag i Rikshospitalet sitt eget lille kirkerom. Det var en deilig atmosfære der inne, små lys var tent i små lysestaker på veggen og i lysgloben. Barna satt på første rad, mellom foreldrene sine. Det var noe fredfullt og godt over det å se den lille familien samlet. Vi var bare noen få mennesker tilstede og jeg opplevde dette som en av de fineste og sterkeste opplevelsene mine hittil som fotograf..

For noen år siden lå jeg selv på operasjonsbordet. Jeg skulle opereres for en hjernesvulst og tanken på at det ikke kunne gå bra var selvfølgelig innom. Jeg gjorde det tydelig for operasjonsteamet at jeg var for organdonasjon og at de rundt meg også er informert om det. Jeg ønsker å bidra til at noen andre får leve videre, når jeg selv ikke trenger kroppen min mer. Jeg har sagt JA til organdonasjon.

Har DU tatt stilling til hva som skal skje med dine organer når du ikke trenger de lenger?


Jeg oppfordrer deg til å ta deg tid til å tenke igjennom spørsmålene rundt organdonasjon. Vet du hva de rundt deg mener om dette? Om en av dine nærmeste skulle gå bort, er du da klar til å ta avgjørelsen om organene skal doneres eller ikke - om vedkommende ikke har donorkort? 

Et mulig scenario: 


  • En person blir utsatt for en ulykke, blodpropp eller hjerneblødning.
  • Ambulanse blir tilkalt og pasienten fraktes til sykehus. Ambulansepersonell har fokus på å redde liv – de leter ikke etter donorkortet.
  • Legene på sykehuset prøver å redde pasienten. Donasjon er ennå ikke aktuelt.
  • Legene ser at pasienten ikke kan reddes. Nå begynner de å tenke på donasjon. Dette kan skje fra noen timer til dager etter ulykkestidspunktet. Normal prosedyre betyr at pårørende kontaktes ved alvorlige innleggelser.
  • Pasienten dør, men sirkulasjon til organene opprettholdes med respirator.
  • Donorlegen spør pårørende om de kjenner avdødes holdning til donasjon, da kan donorkortet være til hjelp. Det er avdødes vilje som gjelder.
  • Donorteam fra Oslo universitetssykehus HF, Rikshospitalet, blir kontaktet og kommer ut og henter organene.
  • Transplantasjon blir gjennomført ved landets transplantasjonssykehus, OUS, Rikshospitalet. Inntil syv mennesker kan bli reddet.
  • Etter en donasjon blir det en normal begravelse.

Om du ikke allerede har gjort det, kan du fylle ut ditt eget donorkort ved å klikke på linken: 


Den lille familien samlet før vielsen begynner.

Vielsen på Rikshospitalet var en nær og flott opplevelse.

Sykepleiere ventet utenfor kirken og hadde med gaver til barna.

Bildene etter vielsen tok vi i "gågaten" til Rikshospitalet. 

Nygift! 
Jeg kan naturlig nok ikke gi Marita hjertet mitt, men en liten plass der inne - det har hun fått! Jeg håper jeg med dette innlegget kan bidra til at flere tar stilling til det viktige donorspørsmålet.

//BEATE


1 kommentarer:

  1. Takk for fine bilder Beate og takk Marita for at du delte din historie.
    Jeg var med å synge bursdagssangen for deg på spiserommet på bursdagen din og trodde du hadde fått nytt hjerte for lenge siden!
    Min mann står også fortsatt i hjertekøen.
    Jeg deler og krysser fingrene for deg og dine!
    Jenfrid

    SvarSlett

Jeg synes det er veldig hyggelig om du legger igjen noen ord:)